Domowy cydr jabłkowy z korzenną nutą

3 tygodni temu

Składniki (ok. 1 litr):

  • 1,5 kg jabłek (różne odmiany, słodko-kwaśne),
  • 500 ml wody,
  • 100 g cukru (lub miodu),
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • 1 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plastry

Przygotowanie:

  • Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem i przyprawami.
  • Dodaj jabłka i gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut, aż będą miękkie.
  • Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut.
  • Następnie zmiksuj na gładki sok.
  • Przecedź przez sitko lub gazę.
  • Podawaj ciepły lub schłodzony.
Idź do oryginalnego materiału